Σελίδες

Νέα έκθεση για τα πιθανά προβλήματα υγείας που προκαλούνται απο τη λειτουργία των ανεμογεννητριών

Άρθρο του Δρ. Hanning Christopher

“There can be no doubt that groups of industrial wind turbines (”wind farms”) generate sufficient noise to disturb the sleep and impair the health of those living nearby,” states Dr. Christopher Hanning in a recent report titled, “ Sleep Disturbance and Wind Turbine Noise .”

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ομάδες των βιομηχανικών ανεμογεννητριών - αιολικά πάρκα , δημιουργούν θόρυβο, διαταράσσουν τον ύπνο και βλάπτουν την υγεία των ατόμων που ζουν κοντά σε αυτές, δηλώνει ο Δρ Κρίστοφερ Hanning σε μια πρόσφατη έκθεση με τίτλο, "διαταραχή ύπνου και Wind Turbine Noise .

Founder of the Leicester Sleep Disorders Service, which is the longest standing and largest service of its kind in Great Britain, Dr. Christopher Hanning's work in the area of sleep disorders has spanned thirty years.

Ιδρυτής του Λέστερ Διαταραχές ύπνου Υπηρεσία, η οποία έχει το μεγαλύτερο κύρος και εύρος υπηρεσιών σε αυτό το είδος, στη Μεγάλη Βρετανία. Η εργασία του Δρ Christopher Hanning στον τομέα των διαταραχών του ύπνου εκτείνεται τριάντα χρόνια. Προεδρεύει σήμερα της συμβουλευτικής επιτροπής της μελέτης SOMNIA, ένα σημαντικό έργο διερεύνησης της ποιότητας του ύπνου σε ηλικιωμένους. Eχει διαπιστώσει ότι ο θόρυβος των ανεμογεννητριών, ακόμη και σε επίπεδα που δεν θα μας ξυπνήσουν πλήρως, μπορεί να διαταράξουν τους βασικούς κύκλους του ύπνου από το ξεκούραστο στάδιο. Ο Δρ Hanning λέει, "Αυτή η κακή ποιότητα ύπνου, επειδή είναι διακοπτόμενη, είναι unrefreshing, με αποτέλεσμα την υπνηλία, τη κόπωση, πονοκεφάλους, κακή μνήμη και συγκέντρωση."
Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα παράπονα από τους κατοίκους των βιομηχανικών αιολικών πάρκων και Δρ Hanning πιστεύει ότι δεσμεύονται να διαταράσσεται ύπνο.

Δηλώνει ακόμη στη έρευνα σχετικά με το θόρυβο των ανεμογεννητριών και τη διαταραχή του ύπνου, πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο και να αναφέρονται "οι πλήρεις αφυπνίσεις " ως δείκτες των επιπτώσεων του θορύβου απο τη λειτουργιά των στρόβιλων, σύμφωνα με αποφάσεις κυβερνητικών παραγόντων και των σχετικών βιομηχανιών.

Επειδή οι περισσότερες από τις διαταραχές του ύπνου δεν οδηγούν σε πλήρη αφύπνιση και δεν υπενθυμίζεται, ότι δεν μπορεί να αναφερθεί. Ο Δρ Hanning γράφει, "Αυτή η προσέγγιση υποτιμά σοβαρά τις επιπτώσεις του θορύβου ανεμογεννητριών για ύπνο."

Μαζί με τα αναμενόμενα συμπτώματα κόπωσης, υπνηλία και νοητική εξασθένηση, ο Δρ Hanning με πρόσφατες μελέτες του, συνδέει τη διαταραχή ύπνου με διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη, αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και την κατάθλιψη. Προσθέτει, "Sleepy people έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο των τροχαίων ατυχημάτων."
Επικαλείται ακόμη έρευνα, όπου βρέθηκαν οι άνθρωποι, να ενοχλούνται πιο εύκολα από το θόρυβο των ανεμογεννητριών, και λιγότερο από τους θορύβους αεροσκαφών, της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων ή των τρένων.

“The noise of wind turbines has been likened to 'a passing train, which never passes,'” writes Hanning, “Which may explain why wind turbine noise is prone to cause sleep disruption.”

«Ο θόρυβος των ανεμογεννητριών έχει παρομοιαστεί με « δέσμη τρένου, που ποτέ δεν περνά, "γράφει ο Δρ Hanning," Ποιος μπορεί να εξηγήσει γιατί ο θόρυβος ανέμου τουρμπίνα είναι επιρρεπής να προκαλέσει διαταραχή του ύπνου.

Ο Δρ. Hanning πιστεύει (από τρέχουσα έρευνα), και δείχνει σε μεγάλο βαθμό ότι οι άνθρωποι επηρεάζονται αρνητικά από το θόρυβο των ανεμογεννητριών σε αποστάσεις που θεωρούνται από τον κλάδο της αιολικής ενέργειας ασφαλείς. Αναφέρει μια πρόσφατη μελέτη, όπου από δέκα οικογένειες που έζησαν κάποιο διάστημα με το θόρυβο των ανεμογεννητριών, αναγκάστηκαν τελικά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, οι εννέα.

"Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν," γράφει ο Δρ Hanning, "οι παρατηρούμενες επιδράσεις στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των νηπίων και των σχολείων και κολεγίων ηλικίας παιδιά." Η μελέτη διαπίστωσε αλλαγές στον τρόπο του ύπνου, τη συμπεριφορά και την ακαδημαϊκή επίδοση. Επτά στα δέκα παιδιά στη μελέτη είχαν μείωση στις σχολικές επιδόσεις, όσο εκτίθονταν στον άνεμο - θόρυβο στρόβιλο. School performance recovered after exposure ceased. Η Σχολική τους επίδοση όμως σημαντικά ανέκαμψε όταν τα παιδιά βρέθηκαν εκτός της παραπάνω περιοχής θορύβου.
Ο Δρ Hanning, σημειώνει "Συνολικά, 20 από 34 συμμετεχόντων στη μελέτη ανέφεραν προβλήματα με τη συγκέντρωση ή μνήμη".

Η Αμερικανίδα παιδίατρος, Δρ Νίnα Pierpont, που διηύθυνε την αξιολόγηση της μελέτης, συνιστά τώρα την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών σε ελάχιστη απόσταση των δύο χιλιομέτρων ή (περίπου 1,25 μίλια) από τα σπίτια, τα σχολεία, και άλλες κατοικημένες δομές.

Ο George Kamperman, ένας διακεκριμένος αμερικανικός μηχανικός σε θέματα βιομηχανικού θορύβου, σύμβουλος με πενήντα χρόνια εμπειρίας, χαρακτηρίζει επίσης αυτή την αποτυχία. Ο Kamperman λέει, "Το μέγεθος του αντίκτυπου [του θορύβου των ανεμογεννητριών] είναι πολύ πιο πάνω από οτιδήποτε έχω ξαναδεί σε τόσο σχετικά χαμηλά επίπεδα θορύβου ... χρειαζόμαστε απελπισμένα κριτήρια στα επίπεδα έκθεσης αυτού του θόρυβου."

Ο Δρ Hanning επίσης, έχει διαπιστώσει ότι τα υπολογιζόμενα τρέχοντα επίπεδα του θορύβου των ανεμογεννητριών είναι "θλιβερά ανεπαρκή» και λέει ότι έχει πειστεί από ότι αφορά, τις «άσχημα σχεδιασμένες εκθέσεις βιομηχανίας και της κυβέρνησης η οποία επιδιώκει να αποδείξει, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα".

Γράφει, "Κατά τη γνώμη μου ως εμπειρογνωμόνων, από τις γνώσεις μου, τη φυσιολογία του ύπνου και την αναθεώρηση των υφιστάμενων ερευνών, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι εκπομπές θορύβου των ανεμογεννητριών, μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στον ύπνο και κακή υγεία."

Αντί να στηρίζονται σε θεωρητικές προσεγγίσεις για τον υπολογισμό της απόστασης ο Δρ Hanning συνιστά, παρατηρήσεις σχετικά με τις πραγματικές επιπτώσεις στους ανθρώπους που σήμερα ζουν μέσα και γύρω από εγκατεστημένο αιολικό πάρκο.
Λέει, "... Το μόνο για το μετριασμό του θορύβου των ανεμογεννητριών, είναι να πραγματοποιηθεί μία επαρκής απόσταση μεταξύ των στροβίλων και των ανθρώπινων κατοικιών."

Προσθέτοντας, "Οι υπολογισμοί δεν μπορούν να μετρήσουν την ενόχληση και τις διαταραχές του ύπνου, μόνο οι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ:

Ο Δρ Hanning ίδρυσε το «Λέστερ Διαταραχές ύπνου Υπηρεσία» που κατέχει το μεγαλύτερο κύρος και τις μεγαλύτερες υπηρεσίες του είδους της στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει γράψει διαλέξεις εκτενώς για τις διαταραχές στον ύπνο και ως πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής της μελέτης SOMNIA, έχει προσφέρει ένα σημαντικό έργο διερεύνησης της ποιότητας του ύπνου στους ηλικιωμένους. Αναγνωρίζεται ως εμπειρογνώμονας στον τομέα του, το έργο του έχει χρησιμοποιηθεί σε αστικές, ποινικές και δικαστικές υποθέσεις της οικογένειας. Σε ένδειξη εκτίμησης για την πρωτοποριακή εργασία του στον τομέα αυτό, το Πανεπιστήμιο του Leicester, Νοσοκομεία, απόκτησαν εργαστήριο ύπνου μετά από αυτόν. Ζει στο Ashby Magna, Leicestershire που υπόκειται σε αίτηση από Broadview Ενέργεια για ένα αιολικό πάρκο.
Η πλήρης έκθεση είναι διαθέσιμη για λήψη σε betterplan.squarespace.com.

Lynda Barry
22 Ιουλίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: